Gebruiksadvies | Betonnen wasbak | SolidDutch Beton

Gebruiksadvies

  Download (.PDF)

  Niets oogt zo solide en robuust als beton. Net als bij elk ander materiaal bestaan er ook voor beton een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. De meest voorname zaken zijn:

  1. Beton is van nature een erg hard materiaal. Toch dient u zoveel mogelijk te voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen. Dit kan namelijk leiden tot beschadigingen.
  2. Beton is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Voorkom echter plaatsing van hete pannen (direct van het vuur) direct op het betonnen oppervlak. Gebruik van een onderzetter verdient aanbeveling. Lokale verhitting van beton kan immers leiden tot haarscheurtjes.
  3. Beton is een poreus materiaal. Nadat het beton is uitgehard wordt het door ons met een hoogwaardig impregneermiddel, gebaseerd op diverse natuurlijke wassen, behandeld. Dit middel zorgt voor een langdurige water- en vuilafstotende werking. De waslaag die door impregnatie ontstaat beschermt het betonoppervlak. Toch dient langdurig contact met bepaalde stoffen zoveel mogelijk worden vermeden. Denk aan:
   1. agressieve schoonmaakmiddelen
    Agressieve schoonmaakmiddelen moeten zo snel mogelijk met veel water van het betonoppervlak verwijderd. Contact met dergelijke middelen kan zorgen voor vlekken of doffe plekken. Hinderlijke schoonmaakmiddelen zijn onder andere: chloor, anti-kalkmiddel en gootsteenontstopper.
   2. zuren
    Het is mogelijk dat bepaalde zuren een reactie aangaan met de kalk in het beton van uw wasbak. Dit kan tot doffe plekken als gevolg hebben. Door zo snel mogelijk de zuren met veel water weg te spoelen voorkomt u nadelige effecten. Hinderlijke zuren komen onder andere voor in: zoutzuur, azijn, citroensap, wijn, koolzuurhoudende dranken en sinaasappelsap.
   3. oliën en vetten
    Bepaalde olie- en vethoudende producten kunnen bij langdurig contact kringen of vlekken achterlaten op het oppervlak van uw beton. Hinderlijke oliën en vetten komen onder andere voor in: slaolie, olijfolie, boter en frituurvet.
  4. De beschermende waslaag op het betonnen oppervlak kan als gevolg van grote hoeveelheden heet water (meer dan 80º C) dof uitslaan. Een goede reiniging en een nieuwe waslaag zorgen in een paar minuten voor een goed beschermd en nieuw ogend oppervlak.