Onderhoudsadvies | Betonnen wasbak | SolidDutch Beton

Onderhoudsadvies

  Download (.PDF)

  Door de hoogwaardige beschermingsmiddelen die wij tijdens en na de productie toepassen voor al onze betonnen producten, ontstaat een gebruiksvriendelijk betonoppervlak. Om uw betonnen product ook in goede conditie te houden, raden wij u aan de volgende adviezen op te volgen.

  Periodieke bescherming

  Minuscule gaatjes aan het oppervlak (ontstaan gedurende het productieproces) of kleine beschadigingen door gebruik, kunnen met bijenwas voldoende worden opgevuld. Behandel uw betonnen product in het begin maandelijks met bijenwas. Na verzadiging van het oppervlak kunt u deze behandeling, afhankelijk van het gebruik, afbouwen. Wij adviseren HG Bijenwas te gebruiken die verkrijgbaar is op de website van SolidDutch.

  De bijenwas dient met een zachte, schone doek dun en gelijkmatig verdeeld te worden op het schone en droge oppervlak van uw betonnen product. Opvolgend laat u de was gedurende 5 tot 10 minuten, al wrijvend, intrekken. U besluit de behandeling door het beton uit te poetsen met een schone, niet pluizende doek totdat een glad, egaal en glanzend oppervlak ontstaat.

  Dagelijkse reiniging

  Voor de dagelijkse reiniging dient u lauwwarm water met een pH-vriendelijk schoonmaakmiddel (pH-waarde 7-8) te gebruiken. Diverse schoonmaakmiddelen zijn door ons onderzocht en aan uitvoerige tests onderworpen. Graag adviseren wij u het gebruik van Lithofin MN Wash & Clean. Dit middel bevat, naast hoogwaardige natuurlijke zepen, ook onderhoudscomponenten welke de bescherming van uw betonnen product zullen bevorderen.

  Zorg er tenminste voor dat u geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen gebruikt voor de dagelijkse reiniging, Ook gebruik van zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals schoonmaakazijn of anti-kalkmiddelen, raden wij ten zeerste af. Schurende, zuurhoudende of ontvettende producten tasten de waslaag onnodig aan. Des te langer de waslaag in stand blijft, des te langer deze bescherming kan bieden aan uw beton.

  Bijzonder onderhoud

  Kalkhoudend water dat verdampt kan hinderlijke kalkresten achterlaten. Regelmatige verwijdering van deze kalkresten door slechts een vochtige doek vertraagt of voorkomt de vorming van een harde kalkkorst. Heeft zich desondanks goed dagelijks onderhoud een kalkkorst gevormd op uw betonnen product, dan kunt u deze enkel verwijderen door met een schuursponsje licht te schuren. Gebruik in géén geval een kalkoplosser, anti-kalkmiddelen of azijn.

  Het schuren dient niet te krachtig en niet te vaak te gebeuren. Daarbij dient het verwijderen van een harde kalkkorst altijd te worden gevolgd door uw dagelijkse reiniging (zie ‘dagelijkse reiniging’). Nadat uw betonnen product is opgedroogd dient deze behandeld te worden met bijenwas. Dit, conform uw periodieke bescherming (zie ‘periodieke bescherming’).