Onderhoudsadvies | Betonnen wasbak | SolidDutch Beton

Onderhoudsadvies

   

  Door de hoogwaardige beschermingsmiddelen die wij tijdens en na de productie toepassen voor al onze betonnen producten, ontstaat een gebruiksvriendelijk betonoppervlak. Om uw betonnen product ook in goede conditie te houden, raden wij u aan de volgende adviezen op te volgen. We maken hierin onderscheid tussen de standaard wascoating en de harde lakcoating.

  WASCOATING

  LET OP; DIT DEEL GAAT OVER DE WASTAFELS DIE ZIJN UITGEVOERD MET DE STANDAARD WASLAAG AFWERKING

  Periodieke bescherming

  Minuscule gaatjes aan het oppervlak (ontstaan gedurende het productieproces) of kleine beschadigingen door gebruik, kunnen met bijenwas voldoende worden opgevuld. Behandel uw betonnen product in het begin maandelijks met bijenwas. Na verzadiging van het oppervlak kunt u deze behandeling, afhankelijk van het gebruik, afbouwen. Wij adviseren HG Bijenwas te gebruiken die verkrijgbaar is op de website van SolidDutch.

  De bijenwas dient met een zachte, schone doek dun en gelijkmatig verdeeld te worden op het schone en droge oppervlak van uw betonnen product. Opvolgend laat u de was gedurende 5 tot 10 minuten, al wrijvend, intrekken. U besluit de behandeling door het beton uit te poetsen met een schone, niet pluizende doek totdat een glad, egaal en glanzend oppervlak ontstaat.

  Dagelijkse reiniging

  Voor de dagelijkse reiniging dient u lauwwarm water met een pH-vriendelijk schoonmaakmiddel (pH-waarde 7-8) te gebruiken. Diverse schoonmaakmiddelen zijn door ons onderzocht en aan uitvoerige tests onderworpen. Graag adviseren wij u het gebruik van Lithofin MN Wash & Clean. Dit middel bevat, naast hoogwaardige natuurlijke zepen, ook onderhoudscomponenten welke de bescherming van uw betonnen product zullen bevorderen.

  Zorg er tenminste voor dat u geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen gebruikt voor de dagelijkse reiniging, Ook gebruik van zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals schoonmaakazijn of anti-kalkmiddelen, raden wij ten zeerste af. Schurende, zuurhoudende of ontvettende producten tasten de waslaag onnodig aan. Des te langer de waslaag in stand blijft, des te langer deze bescherming kan bieden aan uw beton.

  Bijzonder onderhoud

  Kalkhoudend water dat verdampt kan hinderlijke kalkresten achterlaten. Regelmatige verwijdering van deze kalkresten door slechts een vochtige doek vertraagt of voorkomt de vorming van een harde kalkkorst. Heeft zich desondanks goed dagelijks onderhoud een kalkkorst gevormd op uw betonnen product, dan kunt u deze enkel verwijderen door met een schuursponsje licht te schuren. Gebruik in géén geval een kalkoplosser, anti-kalkmiddelen of azijn.

  Het schuren dient niet te krachtig en niet te vaak te gebeuren. Daarbij dient het verwijderen van een harde kalkkorst altijd te worden gevolgd door uw dagelijkse reiniging (zie ‘dagelijkse reiniging’). Nadat uw betonnen product is opgedroogd dient deze behandeld te worden met bijenwas. Dit, conform uw periodieke bescherming (zie ‘periodieke bescherming’).

   

  LAKCOATING

  LET OP; DIT DEEL HEEFT BETREKKING OP WASTAFELS MET EEN LAKLAAG AFWERKING

  Kenmerken

  Uw betonnen SolidDutch product wordt met zorg samengesteld, gestort, verdicht, uitgehard en in uw geval gecoat met een beschermende laklaag.

   Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elk betonnen product een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Deze tekening kan in de eerste periode nog veranderen als het beton zich steeds verder uithardt. Bovendien kan kleurverschil en enig structuurverschil ontstaan tijdens het productieproces, bijvoorbeeld daar waar luchtbelletjes zijn dichtgemaakt of het oppervlak is bijgewerkt.

   Tijdens het uitharden van betonsteen kunnen haarscheurtjes en of craquelé ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel en heeft geen nadelige consequenties voor de constructieve waarde van het beton.

  Lakcoating ingebruikname

  Aangezien de aangebrachte lakcoating zijn maximale bescherming pas biedt na een paar weken uitharden kunt u in het begin beschadigingen aan de coating voorkomen door :

  • Geen tape of afplakband te gebruiken tijdens of na montage
  • Geen vloeistof langdurig op het blad te laten liggen (of natte voorwerpen)
  • Niet afdekken, het blad moet kunnen ademen

   GebruiksadviesBij spatten of morsen direct reinigen.

  •  Reinig het oppervlak met een sopje van zachte zeep of afwasmiddel en een microvezeldoek of zachte doek. PH neutrale zepen worden aanbevolen (bijvoorbeeld groene zeep)
  •  Gebruik geen agressieve en/of zure reinigingsmiddelen, schurende reinigingsmiddelen of ontkalker, deze kunnen de coating aantasten en/of het beton.
  •  Gebruik geen schuursponsje of ander schurend materiaal.
  •  Gebruik om krassen te voorkomen bij het verwijderen van vlekken nooit teveel kracht bij het wrijven, wrijf steeds in cirkelvormige bewegingen.
  •  Onverhoopt opgedroogde en vastgekoekte vlekken e.d. eerst los weken door er enige tijd een natte doek op te leggen.
  •  Verplaats voorwerpen door ze op te tillen, schuiven veroorzaakt krasjes en dus slijtage.
  •  Voorkom het morsen van oplosmiddel-houdende stoffen.
  •  Apparaten die stoom produceren kunnen de coating beschadigen.
  •  Herstel de coating bij geconstateerde beschadiging direct, dit beperkt het verkleuren en beschadigen van het betonsteen. Informeer voor het verkrijgen van reparatiecoating via SolidDutch.
  •  Laat een betonnen wasbak niet voor langere tijd gevuld staan met water.

   Wat te doen bij vlekken?

  Als vlekken opdrogen kan dit een verkleuring van het oppervlak geven; herstel dit als volgt:

  1. Doe een beetje glorix direct op de verkleuring/vlek
  2. Dek de vlek af met een natte doek
  3. Laat deze natte doek ongeveer een uur inwerken
  4. Neem het af met ruim water (eventueel met groene zeep)